Smart HomeLifeOpinieTutoriale

Transformă o casă normală într-una inteligentă, cu un buget redus.

0
smart home

CHAPTER ONE

După cum am promis în articolul anterior, am ținut morțiș să vă arăt că ne ținem de cuvânt, așa că aceasta este prima parte din multele ce vor urma, în procesul de transformare al unei case normale, într-una smart.

Ce este o casă inteligentă?

Temenul de casă inteligentă sau smart home este folosit pentru a descrie o casă ce deține o rețea de comunicații, ce leagă diferite dispozitive și îți permite să accesezi de la distanță prin intermediul telefonului sau prin voce cu ajutorul unui asistent vocal.

O casă inteligentă îți îmbunătățește stilul de viață, îți eficientizează și îți reduce facturile la curent, căldură și apă.

Nu există un tipar pe care ar trebui să îl urmați datorită multitudinii de produse existente, însă trebuie să înțelegeți anumite informații înainte să începeți acest proiect. O alegere greșită vă v-a face să cumpărați un anumit produs ce nu este compatibil cu altele, de aceea înainte să porniți acest proiect studiați piața și alegeți produsele care vă vor avantaja și vă vor îndeplinii cerințele.

Dacă vorbim de produse pentru o casă inteligentă, trebuie să înțelegem modul prin care acestea comunică între ele:

 Wi-fi: Acest protocol este folosit pentru a comunica cu un router, este același folosit de smartphon-uri, calculatoare, smart tv etc. Pentru acest lucru nu ai nevoie de un hub, router-ul îți oferă această posibilitate de comunicare între device-uri fără alte costuri suplimentare. Ca și un dezavantaj, dacă ai prea multe dispozitive conectate la router acesta în cele din urmă își va atinge limitele și vei întâmpina probleme prin deconectare, întârzieri în comenzi etc.  

Deoarece nu există un hub, acest protocol se bazează pe o conexiune la internet activă și pe un server (de obicei din străinătate) pentru a funcționa. Foarte multe persoane se tem că la un moment dat companiile ce țin serverele le vor închide iar device-urile cumpărate vor fi inutile,  se tem de confidențialitatea și securitatea datelor lor s-au pur și simplu pentru a folosi acel produs le vor adaugă niște costuri suplimentare.

Frecvența radio sau pe scurt RF: Funcționează intre 433Mhz sau 315Mhz .

Dispozitivele RF tind să fie una dintre cele mai ieftine opțiuni din cauza comunicării pe o singură cale, poate face televizorul „lu’ mamaia” intr-unul smart, dar are cateva probleme, device-urile trebuie sa fie destul de apropiate si aici ma refer la maxim 15-20 de metri.

O altă problemă este atunci când folosiți această comunicare de la distanță. De exemplu ești la mare, la Mamaia, nu la mamaia ta și vrei să fii sigur că ai stins toate becurile când ai plecat de acasă,…ei bine nu poti sa faci asta, nu ai un status în timp real să ști dacă becurile sunt aprinse s-au stinse. Dai comandă și ai posibilitatea ca pe cele stinse defapt să le aprinzi, asta în funcție de cum sunt făcute comenzile.

Pentru a face funcțional acest protocol vom avea nevoie de o conexiune la internet astfel încât semnalul wi-fi se va transforma în semnal rf și vice versa.

Infraroșu sau IF: Este un protocol similar cu cel RF.

Majoritatea televizoarelor, sistemelor de climatizare (aer condiționat), etc. funcționează pe acest protocol. Ca și protocolul RF, acesta se bazează pe o linie de vedere între transmițător și receptor (dacă acoperiți receptorul infraroșu al televizorului, telecomanda nu mai poate controla televizorul).

Ca și comparație între semnalul RF și IF putem adăuga că semnalul RF poate trece prin pereți pe când semnalul IF nu prea .

În concluzie voi alegeți cu ce tipuri de device-uri vă  transformați o casă normală într-una smart.

Un alt aspect care trebuie să te preocupe este siguranța ta și a familiei tale. Nu ai vrea că un hacker să îți spargă rețeaua ta de wi-fi și să profite de acest lucru, sigur nu are intenția de a-ți aprinde becurile în sufragerie să îți vină factura mai mare. Securitatea casei tale trebuie să fie un alt pricipiu de alegere în procesul de transformare a casei tale într-una smart.

Ne vedem in partea a-2-a pentru mai multe detalii legate de acest proiect, poate chiar si cu un video. Ne-am hotarat sa modificam un apartament in acest sens 😀 .

APLICAȚII RECOMANDATE PE 2019 #1

Previous article

Află tot ce s-a întâmplat la noul Huawei Experience Store !

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Adresa ta de email nu va fi publicată.

More in Smart Home